Brabantse bolussen van Robèrt van Beckhoven

Dit is een ontzettend leuk en gemakkelijk recept om de heerlijkste bolussen uit de eigen oven te toveren. Om er helemaal een feest van te maken, snijd je de bolussen doormidden als een broodje om er crème suisse tussen te spuiten.

Dit recept is voldoende voor 15 bolussen.

  • 500 gr tarwebloem
  • 50 gr ei (1 ei)
  • 10 gr zout
  • 25 gr zachte roomboter
  • 25 gr margarine
  • 15 gr witte of lichte basterdsuiker
  • 30 gr verse gist
  • 280 ml melk

Kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg. Verdeel in 15 stukjes van 60 gram, bol op en laat 10 minuten rusten.

Maak een schone theedoek nat en strooi daarop (een groot deel van) de bolussuiker:

  • 500 gr bolussuiker (150 gr donkere basterdsuiker, 150 gr witte basterdsuiker, 150 gr gewone suiker, 50 gr kaneel)

Rol de deegbolletjes door de bolussuiker uit tot strengen. Doe dit in een aantal stappen, totdat de strengen zo’n 25 cm lang zijn.

Leg de strengen dicht tegen elkaar aan en strooi de rest van de suiker eroverheen, zodat de strengen onder een berg van suiker verdwijnen. Drapeer de uiteinden van de theedoek over de strengen heen.

Na zo’n 10 minuten gaat alles een beetje zweten. Hussel de suikerrollen dan nog een keer goed door elkaar.

Draai van de strengen bolussen en leg ze dicht tegen elkaar aan op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat ze vervolgens zo’n 50 minuten rijzen. Bak de bolussen zo’n 7 tot 8 minuten bij 240 graden. Keer de bakplaat met de hete bolussen direct na het bakken om op een andere met bakpapier beklede bakplaat. Laat afkoelen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s